Fryderyk Franciszek Chopin. Nocturns.

Chopin ha estat sens dubte un dels compositors i pianistes més importants de la història de la Música.

Va néixer en el Gran Ducat de Varsòvia l’any 1810, mentre Europa es dessagnava en una interminable i brutal guerra. Polònia, una nació mil·lenària, es trobava oprimida davant l’embranzida dels tres grans imperis de la seva època, l’Imperi rus, l’Imperi austro-hongarès, i l’Imperi napoleònic.

De salut malaltissa, va gaudir en vida d’una gran fama que no va poder assaborir. Va morir jove, però ens va deixar obres meravelloses. Mai serà oblidat.

Quan l’Anita ens conti la Història dels Herois, donarà molta importància a les nits de Lluna plena. Cadascuna d’aquestes històries estarà acompanyada per un nocturn que ella ha triat.

Els nocturns són peces musicals compostes expressament per a amenitzar les vetllades després del sopar.

Si escoltes els nocturns mirant el cel, la nit estrellada s’omplirà de màgia. I quan tornis a la teva terra, la música de Chopin et recordarà els meravellosos moments que vas viure allà.

Hem posat en aquesta pàgina alguns dels més bells Nocturns de Chopin.

Chopin va compondre el famós Nocturn Op. 9 No. 2 a Viena, i aquí pots escoltar-lo interpretat pel gran pianista Arthur Rubinstein l’any 1962:

Una altra composició preciosa és el Nocturn Op. 20, interpretat aquí per Maria Joao Pires:

Demanarem a tots els pianistes que ens regalin les seves interpretacions perquè puguem repartir-les als nens.

Ens dirigim especialment a les fundacions que gestionen l’obra dels pianistes que van morir, perquè col·laborin amb nosaltres a fi que la memòria dels grans intèrprets del passat perduri entre les noves generacions.

Pàgina següent